Mendengar taklimat daripada Pegawai Perikanan
Tunjuk ajar cara-cara memprosesan untuk membuat Keropok Ikan
Membuat Bebola Ikan
Foto bersama beberapa orang Pegawai dan Kakitangan Pegawai Perikanan
foto kenangan peserta di dalam gudang memprosesan makanan laut.
Seramai 17 orang terdiri daripada Ahli Jawatankuasa Biro Wanita Majlis Perundingan Kampong, Jawatankuasa Majlis Perundingan,ahli Persatuan SUTERA dan penduduk Kampong Sungai Teraban menyertai Kursus Pemperosesan serta kebersihan dan keselamatan makanan laut bertempat di Bangunan Jabatan Perikanan, Pekan Muara rombongan di ketuai oleh Ketua Kampong Sungai Teraban Yang Mulia Awg Md Mersidi Bin Hj Md Shara, kursus tersebut dibuat selama tiga berturut-turut yangmana meliputi penerangan mengenai dengan cara-cara kebersihan membuat dan memproses sumbar makanan daripada makanan laut, tunjuk ajar cara-cara membuat Filet Ikan,Bebola Ikan, Kek Ikan dan Keropok Ikan daripada sumbar makanan laut, disamping itu juga peserta berpeluang di bawa melawat ke salah sebuah tempat kilang perindustrian di Lambak Kanan iaitu PAKATAN yang di kendalikan oleh seorang peniaga tempatan, disana peserta diberikan taklimat dan soal jawab serta dibawa melawat kekilang tersebut, dan akhir majlis perpisahan telah diadakan di bangunan Jabatan Perikanan tersebut dengan majlis memberikan sedikit cenderahati kepada Pegawai Jabatan Perikanan.
Tunjuk ajar cara-cara memprosesan untuk membuat Keropok Ikan
Membuat Bebola Ikan
Foto bersama beberapa orang Pegawai dan Kakitangan Pegawai Perikanan
foto kenangan peserta di dalam gudang memprosesan makanan laut.
Bergambar kenangan peserta-peserta yang menyertai Kursus selama tiga hari bersama Pegawai dan Kakitangan Jabatan Perikanan, Kementerian Perindustrian dan Sumbar-Sumbar Utama, Negara Brunei Darussalam.
Seramai 17 orang terdiri daripada Ahli Jawatankuasa Biro Wanita Majlis Perundingan Kampong, Jawatankuasa Majlis Perundingan,ahli Persatuan SUTERA dan penduduk Kampong Sungai Teraban menyertai Kursus Pemperosesan serta kebersihan dan keselamatan makanan laut bertempat di Bangunan Jabatan Perikanan, Pekan Muara rombongan di ketuai oleh Ketua Kampong Sungai Teraban Yang Mulia Awg Md Mersidi Bin Hj Md Shara, kursus tersebut dibuat selama tiga berturut-turut yangmana meliputi penerangan mengenai dengan cara-cara kebersihan membuat dan memproses sumbar makanan daripada makanan laut, tunjuk ajar cara-cara membuat Filet Ikan,Bebola Ikan, Kek Ikan dan Keropok Ikan daripada sumbar makanan laut, disamping itu juga peserta berpeluang di bawa melawat ke salah sebuah tempat kilang perindustrian di Lambak Kanan iaitu PAKATAN yang di kendalikan oleh seorang peniaga tempatan, disana peserta diberikan taklimat dan soal jawab serta dibawa melawat kekilang tersebut, dan akhir majlis perpisahan telah diadakan di bangunan Jabatan Perikanan tersebut dengan majlis memberikan sedikit cenderahati kepada Pegawai Jabatan Perikanan.
No comments:
Post a Comment